Trucks

Vejledning: Kend dine muligheder, når du udskifter lastbildele

| 3 min
Mange lastbilsejere kæmper for at overleve på markeder med meget hård konkurrence og minimale indtjeninger, så det er ikke overraskende, at nogle fristes til at bruge uoriginale dele i deres køretøjer. Men de kortsigtede besparelser kan nemt ende med at blive en dyr fornøjelse.
Vejledning: Kend dine muligheder, når du udskifter lastbildele

  Originale dele fremstilles eller vælges af originaludstyrsfabrikanten (OEM) og testes nøje af fabrikanten som en integreret komponent i køretøjet for at opfylde høje kvalitets-, sikkerheds- og ydelsesstandarder. Dette sikrer, at køretøjet kører, fungerer og beskytter dig, som det oprindeligt var tænkt. Uoriginale dele kan se ud præcis som originalen og endda have det samme varenummer eller en beskrivelse, der siger, at det er egnet til dit køretøj – i nogle tilfælde er mærkelogoet endda til stede (selvom dette er en overtrædelse af varemærkerettighederne). Men alt dette gør dem ikke til originaldele.

  Den vigtigste forskel mellem originale og uoriginale dele er, at førstnævnte er blevet verificeret og testet af OEM. Du ved, hvor delen er fremstillet og hvordan, så du kan være sikker på dens kvalitet, holdbarhed og pålidelighed. I tilfælde af et produktsvigt har du en OEM, der tager ansvar for fejlen og tilbyder en garanti. Originale og autoriserede dele er designet og bygget specifikt til dit køretøj og vil være kompatible med din lastbils andre dele og systemer.

  Ved uoriginale dele er det derimod ikke let at finde ud af, hvor de er lavet, af hvem og i henhold til hvilke specifikationer. Det kan være uklart, hvilke materialer der er anvendt, og hvilke afprøvninger og verifikationer delen har gennemgået – og det er særligt bekymrende, når vi taler om sikkerhedskritiske komponenter.  

  Og så er der de samlede omkostninger ved ejerskabet. Uoriginale reservedele kan muligvis tilbyde en vis omkostningsfordel, men på længere sigt kan det være dyrt sparede penge at bruge uoriginale dele af lav kvalitet. Tænk over det, hvor meget vil et ikke-planlagt stop på grund af et nedbrud af en reservedel med lav kvalitet koste dig? Hvor meget koster en ulykke? I betragtning af hvor meget du har investeret i din lastbil, giver det så virkelig mening at gå på kompromis med både produktiviteten og sikkerheden for at opnå en forholdsmæssigt beskeden besparelse? Særligt med tanke på, at det også kompromitterer den garanti, du har på din lastbil?

  Alle originale dele er skabt lige, og det kan bestemt ikke siges med samme sikkerhed om de uoriginale dele. Hvad du vælger, når du står over for at skulle udskifte en defekt komponent, afhænger i sidste ende af virksomhedens behov. Men det er altid bedst at træffe et informeret valg, og i den forbindelse er det vigtigt at kende alle fakta, så du kan tage den rigtige beslutning.

  Jeg har sammensat en guide, der skitserer fordele og ulemper ved OEM og uoriginale dele, når det drejer sig om omkostninger, kvalitet, sociale konsekvenser og miljøbelastninger.

   

Goran Bojovic

Goran is a Product Manager at Volvo Trucks

Related articles