Trucks

Hvornår bliver eldrevne lastvogne mainstream? Det kan blive før, end du tror

| 4 min
Eftersom dieselmotoren har eksisteret hele vores liv, kan det være svært at forestille sig, at noget kan overtage dens plads. Men overgangen til eldrevne køretøjer ser ud til at komme til at gå meget hurtigere, end de fleste har forventet. Her er nogle grunde til det.
Hvornår bliver eldrevne lastvogne mainstream? Det kan blive før, end du tror

Selvom en eldrevet lastvogn i dag har en højere pris end et konventionelt køretøj, betyder det lave antal bevægelige dele i en elmotor, at den ofte har en længere livscyklus og har brug for mindre vedligeholdelse. I mellemtiden falder prisen på batterier med en hastighed, der overgår de fleste analytikeres forventninger. Den volumenvægtede gennemsnitspris for et lithium-ion-batteripakke er i reelle priser faldet med 85 % siden 2010. I mellemtiden nedbringer de igangværende investeringer i den vedvarende energisektor omkostningerne ved produktion af elektricitet til et punkt, hvor kørsel af en lastvogn med elektricitet vil koste en brøkdel af prisen på diesel.

I takt med at efterspørgslen på edrevne køretøjer er steget, accelererer innovationen inden for batterier også. Lettere lithium-ion-batterier udgør omkring en tredjedel af vægten og halvdelen af størrelsen sammenlignet med blysyrebatterier. Og de bliver endnu lettere og mere kraftfulde, efterhånden som teknologien forbedres. Der vil muligvis kunne opnås endnu større fordele med den næste generation af batterier, også kaldet faststofbatterier. Disse oplades hurtigere, er mere sikre og leverer op til dobbelt så meget densitet som nutidens batterier, hvilket potentielt kan fordoble rækkevidden.

I dag kan en eldrevet lastvogn til opgaver med kortere rækkevidde let oplades hen over natten. Selvom infrastrukturen til hurtigopladede lastvogne stadig er lille, udvides den hele tiden, i takt med at byer, bilproducenter og tankstationer arbejder på at imødekomme den voksende efterspørgsel. Og nye teknologier, blandt andet intelligente opladere og batterier, muliggør ultrahurtig opladning under en mere omfattende række betingelser. Nye opdagelser viser også, at opladningshastighederne potentielt kan reduceres drastisk, f.eks., ved at skifte elektrodemateriale i lithium-ion-batterier.

Når prisen på eldrevne køretøjer falder, kan valget af et eldrevet køretøj blive et spørgsmål om præferencer snarere end omkostninger. De eldrevne køretøjer er også populære hos chaufførerne, da de genererer færre vibrationer end de traditionelle dieselbiler. De er lettere at manøvrere og parkere, hvilket gør dem velegnet til kørsel og leveringer i byerne. De eldrevne lastvognes lave kulstofudledning og nul emissioner fra udstødningsrøret gør dem populære hos virksomheder, der ønsker at arbejde på en bæredygtig måde.

Hvor hurtigt alt dette kommer til at ske, er selvfølgelig det ultimative spørgsmål. Hvad der dog står helt klart er, at skiftet til eldrevne køretøjer går hurtigere, end mange havde forventet. Elektromobilitet i byerne er en realitet!

Lars Mårtensson

Lars Mårtensson works as Environment and Innovation Director at Volvo Trucks.

Related articles