Trucks

Sådan forbereder du dig på at købe en ny lastvogn

| 5 min
Skal du til at udskifte en gammel lastvogn? Eller udvider du din nuværende flåde? Har du fundet nye forretningsmuligheder, der kræver nye typer køretøjer? Eller leder du måske efter måder at strømline din flåde på? Ligegyldigt hvad dine grunde er for at købe et nyt køretøj, så er her nogle spørgsmål, du bør stille, inden du køber en ny lastvogn.
Sådan forbereder du dig på at købe en ny lastvogn
 1. Hvilken type transportløsning har jeg brug for? Dette er naturligvis baseret på en række faktorer. Hvor meget vægt transporterer jeg normalt? Hvilken type gods? Hvilken slags omgivelser? Fjerntransport eller lokal distribution?
 2. Hvem er den bedste forhandler? Hvem har jeg tillid til? Hvor ligger de geografisk? Hvordan ser deres servicenetværk ud? Hvad er deres omdømme, når det kommer til kvaliteten af mekanikerne?
 3. Langsigtet eller kortsigtet investering? Hvis jeg forventer at have lastvognen i længere tid, bør jeg overveje, om diesel stadig er det bedste brændstof, eller om jeg bør kigge nærmere på noget alternativt brændstof. Fremtidig lovgivning om emissioner, sikkerhed og andre faktorer bør tages med i betragtning. Tidshorisonten bestemmer også budgetrammen, og hvilke mærker der kan være mest interessante.
 4. Skal jeg købe nyt eller brugt? Vil lastvognen blive anvendt under krævende forhold? Har jeg brug for en garanti? Er den mest moderne teknologi værdifuld for mig? Hvis svaret på disse eller nogle af disse spørgsmål er nej, er det muligt, at nogle af de ældre modeller passer bedre til opgaverne.
  Hvis jeg køber en brugt lastvogn, hvem skal jeg købe den af? Hvordan bliver mine servicebehov løst?
 5. Hvad er de aktuelle tendenser i branchen? Hvis du sørger for at stille de rigtige spørgsmål, vil det hjælpe dig med at holde dig informeret om den type lastvogne, der findes til din branche. Lastvogne, funktioner og tjenester vedrørende sikkerhed, produktivitet, chaufførkomfort og brændstofeffektivitet er i konstant udvikling. Hvilke er de mest passende til min drift?
 6. Hvilke nyttige data har jeg om mine eksisterende lastvogne? Hvis du har et flådestyringssystem, har du adgang til en masse nyttige data. Hvor mange kilometer har jeg kørt de seneste seks måneder? Hvor meget brændstof har hver lastvogn og chauffør brugt? Hvilke opgaver har krævet flest ressourcer? Hvor kan jeg se muligheder for at forbedre min drift? Brug statistikken til at sætte realistiske mål, og vælg derefter den lastvogn, der giver det bedste mulige afkast.
 7. Hvilke lastvogne har mine konkurrenter? Kører dine konkurrenter i nyere modeller? Er deres drift mere effektiv som et resultat af det? Du kan satse på det sikre og gøre som de andre, eller du kan tage din egen beslutning for at få en konkurrencefordel. En konkurrencefordel kan være en mere miljøvenlig flåde med en alternativ drivline som f.eks. LNG eller eldrevet.
 8. Hvordan finansierer jeg min lastvogn? Før du overvejer dine finansieringsmuligheder, skal du sikre dig, at du er kvalificeret. Nogle af de vigtigste kvalifikationer for finansiering af lastvogne inkluderer de samlede kreditmuligheder, udbetaling, forsikring, alder og lastvognens tilstand.
 9. Hvad er mit nuværende budget? Når du udarbejder dit budget, skal du huske, at de samlede omkostninger ved at køre en lastvogn inkluderer brændstof, hvilket kan udgøre op til 30 % af de samlede driftsomkostninger. Husk at tage følgende med i betragtning: antallet af kilometer mellem service, dæk- og bremseslitage, levetid, vedligeholdelsesomkostninger og gensalgsværdien.

Johan Eknander

Johan Eknander is a System Engineer at Volvo Trucks.

Related articles