Trucks

Sådan specificerer du din lastbil til brændstofeffektivitet

| 3 min
Vidste du, at bare et par enkelte specifikationer kan have en kæmpestor indflydelse på din bundlinje? På enhver af de moderne lastvogne er 60-65 procent af de faktorer, der påvirker brændstofforbruget, allerede indstillet og kan ikke længere ændres, når køretøjet først er specificeret. Det betyder, at det er helt afgørende at specificere lastvognen fuldstændig korrekt for at opnå brændstofbesparelser.
Sådan specificerer du din lastbil til brændstofeffektivitet

Så hvad er de mest praktiske og rentable valg? Når det gælder brændstofeffektivitet, har specifikationer af drivlinen og ændringer, der påvirker rullemodstanden og aerodynamikken, den største indvirkning på brændstofeffektiviteten. Valg af aksel og akseludveksling samt den rette akselkonfiguration giver også mulighed for at spare brændstof.

Ikke overraskende er det motoren, der har den største effekt på brændstofeffektiviteten. En meget effektiv motor vil sænke temperaturen på udstødningsgasserne, der tegner sig for omkring en tredjedel af de brændstofpåvirkende faktorer. Dette giver så et lavere brændstofforbrug. Der forbruges mindre brændstof ved lavere omdrejningstal, så en drivline bør optimeres til dette. Der kan f.eks. bruges en kobling eller gearkasse til at reducere motorhastigheden, eller kraftudtagets hastighed kan ændres.

Der er mange specifikationer, der skal overvejes, herunder udvekslingsforhold, dæk og hjulstørrelse, bagaksel og gearkasse. Hvis du for eksempel ofte kører i bakket terræn eller med en tung vogntogsvægt, så er overdrive at foretrække i en gearkasse. Det er dog vigtigt, at alt er parret med den rette bagaksel.

Kørsel med de rette dæk og rette dæktryk bidrager også til rullemodstanden, som bør være lavere for at spare brændstof. Du bør også overveje at tilpasse dækkene efter sæsonen. Vulkaniserede dæk (hvor karkassen på slidte dæk genbruges og får nye slidbaner) er fordelagtige ud fra et brændstofmæssigt synspunkt.

Når en lastvogn konstant kører mellem 60 og 90 km/t, er luftmodstanden en af de faktorer, der påvirker brændstofforbruget mest. Specifikation af aerodynamiske forbedringer af taget, fronten og siderne på moderne lastvogne kan hjælpe med at reducere luftmodstanden.

Johan Eknander

Johan Eknander is a System Engineer at Volvo Trucks.

Related articles