Trucks

Sådan tilskynder du til brændstofeffektiv lastvognskørsel

| 4 min
Der er en række faktorer, som jeg mener er meget vigtige, når det gælder om at bevare motivationen til at køre brændstofeffektivt. Den rette støtte, oplæring og incitamenter kan hjælpe med at sikre, at chaufførerne altid er brændstofkyndige og ved nøjagtigt, hvordan de skal køre for at få mest muligt ud af deres lastvogn.
Sådan tilskynder du til brændstofeffektiv lastvognskørsel

Først vil jeg gerne komme ind på de økonomiske incitamenter, da jeg ved, at en masse lastbilsvirksomheder gør brug af dem. De kan være en god idé, men jeg vil påstå, at hvis du er flådeejer, er det bedre at tilbyde dette som en teambelønning snarere end på individuel basis.

At sætte et brændstofmål eller sammenligningsgrundlag og gennemgå det regelmæssigt kan give alle et direkte mål og tilskynde til vidensdeling. En anden ting at huske er, at bonusser, der er baseret på produktivitet eller kilometertal, kan give bagslag, når det kommer til brændstoføkonomien. Det, du sparer ved at være mere produktiv, koster ofte mere brændstof, og det fremmer ikke den gode kørselsadfærd.

Hvis du har en konsekvent proces for gennemgang og belønning, kan det være værd at investere i et tilpasset flådestyringssystem. Du kan få information om f.eks. anvendelse af motor og gear, hastighedstilpasning, forudsigelse og bremsning. Derefter kan chaufførerne selv analysere, hvordan de kører og se, hvor der kan ske forbedringer. En sådan gennemgangsproces kan for eksempel omfatte en månedlig opfølgning baseret på oplysninger fra flådestyringssystemet.

Løbende oplæring i, hvordan man kører brændstofeffektivt, er også en forudsætning. Når man udarbejder en undervisningsstrategi, er en af de vigtigste faktorer at skabe et trygt miljø, hvor føreren kan føle sig selvsikker og klar til at påtage sig ansvaret for at implementere ændringer i sine daglige kørselsvaner. Der er ikke nogen tilgang, der passer til alle, og lovpligtige krav og hverdagen i din virksomhed kan begrænse, hvilken slags kurser der kan implementeres. Ikke desto mindre ved vi, at kortere kurser har en tendens til at give bedre resultater. Faktisk har nogle af de mest effektive kurser, vi har implementeret, været på omkring tre til fire timer, hvor to til tre timer var dedikeret til teori og en time til kørsel. Kurser med mindre grupper har også en tendens til at være mere effektive.

Men uden det rigtige værktøj, det vil sige en lastvogn, der kan klare opgaven, er det ikke let for chaufføren at køre brændstofeffektivt. Det kan være et spørgsmål om størrelse, specifikation eller korrekt vedligeholdelse – hvis lastvognen ikke passer til jobbet, er det begrænset, hvor meget brændstof chaufføren kan spare.

Tatu Ljokkoi

Currently working with driver development at Volvo

Related articles