Trucks

Din lastvogns tilbehør – kan det påvirke brændstofforbruget?

| 2 min
Aerodynamikken spiller en afgørende rolle, når det kommer til brændstofforbruget, hvilket igen har en enorm indflydelse på transportvirksomhedens rentabilitet. Som en tommelfingerregel øger hvert stykke tilbehør brændstofforbruget med en procent.
Din lastvogns tilbehør – kan det påvirke brændstofforbruget?

Dette gælder ikke kun for åbenlyse genstande såsom en Michelin-mand på taget, men også mere diskrete genstande. Eftersom brændstof tegner sig for cirka en tredjedel af de samlede omkostninger for en transportvirksomhed, kan det helt sikkert løbe op i overraskende beløb, især hvis man har adskillige stykker tilbehør.

Der er utvivlsomt tilfælde, hvor du f.eks. kan have behov for at tilføje ekstra lygter af sikkerhedsgrunde.

Kængurugitter kan give en følelse af ekstra sikkerhed, hvis du kører i områder med mange vilde dyr. Men vær opmærksom på, at kængurugitter såvel som ekstra lygter ikke bare har en negativ effekt på aerodynamikken, men også kan påvirke luftstrømmen gennem køleren på en negativ måde. Dette kræver, at ventilatoren arbejder mere, hvilket vil øge brændstofforbruget.

Der findes også tilføjelser til lastvognen, der kan spare brændstof. Nogle af dem er funktioner, som du inkluderer, når du bestiller lastvognen, f.eks. en tagspoiler (kan spare op til fem procent brændstof), spoilere foran, sideskørter og aerodynamiske hjulkapsler. Brændstofbesparende tilbehør inkluderer spoilere til sideruder og stænklapper.

Misforstå mig ikke – selvfølgelig skal du have en individuelt tilpasset lastvogn eller lastvognsflåde. Bare sørg for at inkludere alt ekstraudstyr, når du beregner brændstofforbruget, og træf smarte valg i forhold til dette.

Johan Eknander

Johan Eknander is a System Engineer at Volvo Trucks.

Related articles