Trucks

Er LNG den fremtidige drivline til fjerntransport?

| 2 min
Interessen for alternative brændstoffer er stigende. Når det gælder fjerntransport, udgør LNG (flydende naturgas) et af de mest attraktive alternativer til diesel.
Er LNG den fremtidige drivline til fjerntransport?

LNG kan potentielt ændre forudsætningerne i lastvognsbranchen, men dens succes afhænger af en række faktorer, som ikke er så lette at forudsige. Den kan være et realistisk alternativ til diesel, i det mindste i nogle områder, da den giver en reduktion på 20-25 procent af CO2-emissionerne sammenlignet med diesel og kan bruges til kompressionstændingsmotorer med høj effektivitet.

Antallet af LNG-tankstationer er i hurtig vækst. Det anslåede antal stationer i Europa er 200 i dag. Holland, Storbritannien, Spanien, Italien og nogle af de nordiske lande har aktivt udviklet brændstofinfrastrukturen. I mellemtiden har adskillige større lastvognsproducenter udviklet og introduceret LNG-drevne modeller til markedet med stærkere motorer, der passer til længere transportopgaver.

Jeg er helt overbevist om, at vi nu har nået et tidspunkt, hvor LNG er et muligt brændstofalternativ i hele Europa. Vi skal naturligvis være opmærksomme på, at der gælder forskellige omstændigheder i de forskellige lande. Hvad der er det mest gennemførlige brændstofalternativ i Norden, fungerer måske ikke i Tyskland eller omvendt. Naturligvis afhænger meget af priserne og af myndighedernes engagement i at investere i den videre udvikling af LNG-infrastrukturen.

Der er dog én ting, vi kan være sikre på. Da EU og andre globale organisationer sætter strenge mål med hensyn til CO2-emissioner, bliver dieselbiler forbudt i byer overalt i EU og andre steder. Selvom disse forbud endnu ikke er udvidet til lastvogne og busser, er det ikke utænkeligt, at de vil blive indarbejdet i lovgivningen, der sætter 2030 som en frist for lavere emissioner.

Lars Mårtensson

Lars Mårtensson works as Environment and Innovation Director at Volvo Trucks.

Related articles