Trucks

Hvordan bliver jeg påvirket af den nye lovgivning om fartskrivere i Europa?

| 4 min
Byrden ved ny lovgivning, der påvirker lastvognsbranchen, kan ofte føles skræmmende, især når man arbejder lange timer og regelmæssigt er væk hjemmefra. Det er let at se, hvordan nye regler, der indeholder nye love om det antal timer, man må køre, kan give anledning til sådanne bekymringer.
Hvordan bliver jeg påvirket af den nye lovgivning om fartskrivere i Europa

Jeg vil hjælpe dig med at forstå, hvad det er, du har brug for at vide om den nye EU-fartskriverlovgivning, og hvad det betyder for dig og mig som chauffører. Lad os starte med at se på, hvorfor EU besluttede at indføre de nye regler.

Større sikkerhed og professionalisme i branchen

Hovedmålet med de nye regler er at øge sikkerheden, reducere manipulationen af fartskriverdata og sikre, at chaufførerne får tilstrækkelig hvile mellem opgaverne og i perioder med lange kørsler.

De nye regler vil gøre det lettere for dig at undgå kontrol og at komme frem til din destination i god tid. Myndighederne i alle EU-lande vil være i stand til at udføre fjernkontrol, og forudsat at dine fartskriverdata er i orden, og intet vækker mistanke om noget, vil du kunne fortsætte din tur uden at blive trukket ind til siden. Dette er en vigtig grund til at sikre dig, at du ikke har nogen overtrædelser. Eksisterende køretøjer med gamle fartskrivere kan stadig blive underlagt inspektioner i vejsiden, så korrekt brug af alle fartskrivere er stadig ekstremt vigtig.

Tidligere har chauffører ofte været et skridt foran kontrolinstanserne med hensyn til manipulering af fartskriverdata. Dette er meget sværere med en intelligent fartskriver, så det er vigtigere end nogensinde at administrere din køretid og dine ture effektivt.

Hvad er den nye fartskriverlovgivning?

Den nye lovgivning trådte i kraft den 15. juni 2019 og gjorde det obligatorisk at installere en intelligent fartskriver i alle nye lastvogne fra denne dato.

En intelligent fartskriver indeholder:

  • En ITS-grænseflade (Intelligent Transport Systems)
  • Et globalt navigationssatellitsystem (GNSS)
  • En dedikeret kortdistancekommunikation (DSRC)

Disse teknologier gør det muligt for den intelligente fartskriver at registrere dit startpunkt og din slutdestination automatisk. Under kørslen opdaterer den også dine placeringsoplysninger hver tredje time og genererer hastighedsdata. Derudover vil fartskriveren kunne fange oplysninger såsom sikkerhedsbrud, manglende gyldigt kort og kalibreringsdato.

Din intelligente fartskriver vil også være i stand til at kommunikere med det lokale politi, som vil være i stand til eksternt at kontrollere dine fartskriverdata uden at skulle stoppe dit køretøj. Hvis der ikke registreres problemer, skal myndighederne slette dataene inden for tre timer.

Den intelligente fartskriver fungerer med eksisterende chaufførkort, så det er ikke nødvendigt at skynde sig ud for at forny dem. De gamle kort vil imidlertid ikke være i stand til at registrere de ekstra oplysninger, som en intelligent fartskriver kan, og nogle operatører vælger derfor alligevel at opdatere chaufførkortet.

Vigtigheden af at planlægge din tur for at opfylde den nye fartskriverlovgivning

Den nye fartskriverlovgivning betyder, at der aldrig før har været så vigtigt at planlægge turen. Planlægning af turen hjælper dig reelt med at blive en bedre chauffør, hvilket betyder, at din tur bliver mere behagelig og giver dig mere kontrol. Jeg har sammensat en vejledning, der forklarer, hvordan du styrer din tid effektivt, så du overholder reglerne. Det omfatter:

  • Begrænsninger af køretiden i den nye fartskriverlovgivning
  • Tip til, hvordan du når frem til din destination til tiden
  • Måder, hvorpå du kan gøre din tur i lastvognen mindre stressende
  • Hvad du skal gøre, hvis du er ved at løbe tør for køretid, og den næste rasteplads er fuld

Tatu Ljokkoi

Tatu has several years of experience as a truck driver and is currently working with driver development at Volvo Trucks.

Related articles