Trucks

Overvejer du at skifte til en elektrisk lastbil til bytransport? Her er nogle spørgsmål, du bør overveje.

| 6 min
Elektriske lastbiler er blevet virkelighed, og til mange transportopgaver er de også en nødvendighed. Arbejder du i byområder, og kunne du bruge et godt råd, inden du tager det næste skridt mod elektrificerede transportløsninger? Her er nogle spørgsmål, du bør overveje.

Hvad er dine transportopgaver?

På grund af de lave støj- og emissionsniveauer er elektriske lastbiler ideelle, når du skal arbejde i boligområder og bymiljøer, f.eks. for at køre renovationskørsel, levere forbrugsvarer og udføre let anlægsarbejde.

Hvor tung er den last, du kører med?

Jo højere nyttelast, jo flere batterier skal du bruge for at køre en given strækning. Batterierne øger imidlertid totalvægten, og det forkorter din rækkevidde. Det bør du eksempelvis tænke på i forbindelse med anlægs- og affaldstransport. Det EU-direktiv giver dig mulighed for at køre med et ekstra ton for at kompensere for den ekstra vægt, hvis køretøjet kører på alternativt brændstof. Hos Volvo Trucks udarbejder vi realistiske rutesimuleringer, når du specificerer lastbilen, for at sikre, at du kan udføre din transportopgave.

Hvor langt har du brug for at køre?

Elektriske lastbiler kan i øjeblikket køre op til 300 km på en natlig opladning afhængigt af opgaven. Derfor betyder planlægning af opgaver med længere afstande naturligvis, at der skal planlægges flere opladninger på bestemte steder undervejs, og at disse skal synkroniseres med chaufførtimerne.

Hvad er dine opladningsmuligheder?

Vi tror, at de fleste lastbiler i starten vil blive opladet i brugerens garage natten over. Til kørselsopgaver med to skift er ekstra, hurtige jævnstrømsopladere gradvist ved at blive en interessant mulighed. I takt med, at eldrevne køretøjer bliver mere almindelige, vil der også blive behov og mulighed for at oplade dem mange forskellige steder, f.eks. tankstationer, læsseramper, værksteder, rastepladser og andre steder, hvor lastbiler parkeres. Når vi hos Volvo Trucks leverer en lastbil, er ladeudstyr inkluderet. Desuden vurderer vi ruten nøje sammen med kunden og beregner, hvor det vil være nødvendigt med opladning for at imødekomme transportkravene.

Er du villig til at investere i ruteplanlægning og chaufføruddannelse?

For at udnytte en elektrisk lastbil bedst muligt skal den køres, så der genvindes energi, og rækkevidden maksimeres. For at hjælpe chaufførerne med at udnytte teknologien i den elektriske drivline så effektivt som muligt kan det være en god idé at investere i chaufføruddannelse og værktøjer, der kan hjælpe dig med at planlægge økonomiske ruter for dine køretøjer.

Kan elektriske lastbiler forbedre dit image og hjælpe dig med at forbedre din forretning?

Elektriske lastbiler er en mere støjsvag og bæredygtig løsning. De kan dermed hjælpe dig med at reducere din CO2-belastning, forbedre dit image og vinde kontrakter med kunder eller offentlige myndigheder, der har ambitiøse mål for bæredygtighed. Et mere støjsvagt og højteknologisk køretøj kan også tiltrække chauffører, der er en knap ressource. Hvis markedsføring og imagepleje er en vigtig prioritet for dig, kan elektromobilitet være en god løsning.

Ønsker du at køre distributionskørsel i byer om aftenen?

I mange større byer kommer der stadig mere distributionskørsel om aftenen med mere støjsvage eldrevne lastbiler. Virksomhederne er dermed ikke tvunget til at sende lastbilerne ud i den travle morgentrafik. Den fleksibilitet er meget værdifuld og gør det muligt at anvende ressourcerne mere økonomisk. I mange byer verden over er det en vigtig prioritet for myndighederne at mindske både trafikmængden og støjforureningen.

Er elektriske lastbiler et rentabelt valg?

Der opstår nye forretningsmuligheder for virksomheder, der vil transportere varer til lokationer og på tidspunkter, som ikke er mulige med lastbiler drevet af fossile brændstoffer. Et stigende antal byer planlægger at introducere nul-emissionszoner, hvor kun elektriske køretøjer er tilladt. Der diskuteres også afgifter, der skal støtte overgangen til et mere CO2-neutralt samfund. Flere virksomheder med elektriske lastbiler bliver involveret i grønne partnerskaber, og det kan have en afsmittende effekt på erhvervslivet.

Er du klar til at tage det næste skridt mod elektriske transportløsninger? Kontakt vores specialister for at høre mere om mulighederne for din virksomhed. Rauno Frederiksen eller Claus Jensen.

For questions regarding content on the Knowledge Hub, please get in touch >>

Jarkko Aine

Jarkko Aine works as Director for Electric Solutions at Volvo Trucks