Trucks

Hvad du behøver at vide om rækkevidden af en eldreven lastbil

| 3 min.
Hvor langt kan du køre i en elektrisk lastbil? Find ud af svaret på dette spørgsmål og andre om batterier, rækkevidde og chaufførens indflydelse her.
Ladestation
Batteriets rækkevidde i en eldreven lastbil påvirkes af mange af de samme faktorer, som påvirker brændstofforbruget i en dieselmotor.

Hvor langt kører en elektrisk lastbil på et fuldt batteri?

Når det gælder en 4x2 trækker med en gennemsnitsvægt på 30 tons er rækkevidden cirka 300 km. Afhængigt af specifikation og anvendelse kan rækkevidden dog være betydeligt længere, da den påvirkes af mange faktorer.
 

Hvordan påvirker vejret rækkevidden af en elektrisk lastbil?

Dårligt vejr som regn, kolde temperaturer og stærk modvind vil øge energiforbruget og derfor forkorte køretøjets rækkevidde – på samme måde som disse forhold ville øge brændstofforbruget i et konventionelt dieseldrevet køretøj.
 

Hvordan påvirker chaufførens adfærd lastbilens rækkevidde?

I bymæssige og regionale miljøer kan en veluddannet chauffør forbruge omkring 20 procent mindre energi end en dårligt uddannet chauffør. Den optimale køreteknik giver en forventning om dette ved minimal bremsning og acceleration – meget det samme som et konventionelt dieseldrevet køretøj. Den væsentligste forskel er, at med en eldreven lastbil er jævn bremsning endnu vigtigere, da energien bliver genvundet og lagret i køretøjets batteri, hvilket forlænger rækkevidden.
 

Hvordan påvirkes batteriet af bremsning?

Den kinetiske energi fra køretøjets bevægelse genvindes og bruges til at genoplade batteriet. Dette vil hjælpe med at udvide rækkevidden.
 

Er der andre faktorer, der har indflydelse på batteriets rækkevidde?

Køretøjets karrosseri kan have en betydelig indflydelse, hvis det bruger energi fra lastbilens batterier. For eksempel vil en betonblander forbruge langt mere energi end en tørkasse. Køretøjets vægt vil også have en betydelig indflydelse, det gælder også vejtopografien – meget på samme måde, som det gør med en konventionel dieseldrevet lastbil.
 

Hvad sker der med batteriet, når køretøjet holder stille?

Energiforbruget, mens der ikke køres, er begrænset – medmindre drivlinen også driver funktioner med højt energiforbrug såsom betonblandere.
 

Kan brug af elapparater eller opladning af mobiltelefoner påvirke batteriets rækkevidde?

Nej, langt størstedelen af den energi, der er lagret i batteriet, bruges til fremdrift. Energiforbruget fra hjælpesystemer såsom varme, køling, pumper eller ethvert andet forbrugsapparat er mindre i forhold til, hvad der forbruges til fremdrift. For eksempel indeholder en smartphone langt mindre end 0,01 kWh energi, mens der kan lagres over 500 kWh ombord.
 

Hvad sker der, hvis en lastbils batteri løber tør for energi?

Batteriets energistatus kan til enhver tid spores på instrumentbrættet og eksternt, men hvis det nærmer sig nul, får chaufføren besked, og den tilgængelige strøm vil blive reduceret, hvilket vil påvirke køreegenskaberne.
 

Relaterede artikler