Lettere og mere sikker natkørsel med natindstillingen.

Med Volvo Trucks' natindstilling fjernes alt unødvendigt baggrundslys fra instrumentpanelet med et enkelt klik på en knap, hvilket giver større komfort og udsyn ved kørsel om natten.
Natindstillingen set fra førerstolen.

Natindstillingen er bedst egnet til langturschauffører, der kører om natten.

Ifølge Volvo Trucks' afdeling for ulykkesforskning skyldes op til 90 procent af alle lastvognsulykker menneskelige faktorer såsom træthed, døsighed eller uopmærksomhed. Ved kørsel om natten kan genskin og blænding fra lyset i instrumentpanelet være en uønsket distraktion. For langturschauffører kan det øge trætheden og tiltrække sig opmærksomhed, hvor chaufføren i stedet burde have haft fuldt fokus på vejen foran sig. 

 

Natindstilling ved bakning.

Natindstillingen er også nyttig, når der bakkes og manøvreres under vanskelige forhold, f.eks. ved tilkobling eller frakobling af påhængsvogne, da genskinnet fra instrumentbrættet ikke generer i sidespejlet.

– Det menneskelige øje er meget følsomt over for lys, og selv når chaufføren har fuld opmærksomhed på vejen, kan lyset i instrumentpanelet distrahere, da det ligger i periferien af chaufførens synsfelt, forklarer Jonas Nordquist, produktfunktionschef hos Volvo Trucks.

Med et tryk på en knap kan chaufførerne aktivere natindstillingen, hvilket er en standardfunktion i alle Volvo FH-, Volvo FM- og Volvo FMX-lastvogne globalt. 

Vores mål med natindstillingen har været at gøre det lettere for chaufføren at holde sig frisk og opmærksom. Det er en meget hurtig og let måde at fjerne distraktioner på og forbedre udsynet.

Carl Johan Almqvist

Sikkerhedsdirektør, Volvo Trucks

Knap til natindstilling.

Natindstillingen aktiveres let med et tryk på en knap.

Natindstillingen slår automatisk alt unødvendigt baggrundslys fra med undtagelse af speedometeret og omdrejningstælleren. Lyset i alle andre kontakter og betjeningsknapper skrues også ned til den laveste indstilling. Alle sikkerhedssystemer og chaufføradvarsler fungerer dog fortsat fuldt ud.

Resultater er mindre genskær fra instrumentpanelet, og mindre genskin i forruden, så chaufføren kan holde fuldt fokus på vejen. Funktionen er bedst egnet til langturschauffører, der kører om natten, og når der bakkes og manøvreres under vanskelige vejrforhold eller i komplekse miljøer, f.eks. ved tilkobling eller frakobling af påhængsvogne, da genskinnet ikke generer i sidespejlet.

– Vores mål med natindstillingen har været at gøre det lettere for chaufføren at holde sig frisk og opmærksom, siger Carl Johan Almqvist, sikkerhedsdirektør hos Volvo Trucks. – Det er en meget hurtig og let måde at fjerne distraktioner på og forbedre udsynet.

Natindstillingen er blot en af de mange sikkerhedsfunktioner, der er udviklet af Volvo Trucks i vores fortsatte arbejde på at forbedre trafiksikkerheden og arbejdsforholdene for chaufførerne.

– Der er ikke én enkelt løsning, der vil gøre det muligt for os at opfylde vores vision om nul ulykker, hvilket er grunden til, at vi arbejder med trafiksikkerhed på flere fronter, siger Carl Johan Almqvist. – Vi undersøger konstant forskellige teknologier og løsninger og har et tæt samarbejde med transportmyndighederne, byplanlæggere, regeringer, forskningsinstitutter og universiteter. Natindstillingen er måske kun et lille bidrag til forbedring af trafiksikkerheden, men samlet set kan alle vores tiltag gøre en kæmpestor forskel. 

Lignende indhold

Related News

Et minut – pladsen i førerhuset

De seneste år har designforbedringer på Volvo Trucks' førerhuse betydet, at den indvendige størrelse af Volvo FH er vokset med op til en kubikmeter. Det giver en mere rummelig og luftig fornemmelse, samtidig med at opbevaringskapaciteten er vokset ...

Et minut – aktiv sikkerhed

Ny teknologi giver mulighed for at montere stadig mere avancerede aktive sikkerhedssystemer i lastvogne. Systemerne hjælper chaufførerne med at forebygge ulykker. Det redder liv og gør vejene mere sikre for os alle sammen....

Et minut – førerhussikkerhed

I løbet af udviklingsarbejdet er Volvo FH blevet udsat for tusindvis af simulerede crashtests og omkring hundrede rigtige. Adskillige nye forbedringer gør, at Volvo FH-førerhuset er det sikreste i Volvo Trucks' historie....

Filtrer artikler

5 true 5