Kølergitteret siger det hele

Selv på afstand er kølergittteret foran på Volvo FH og FH16 ikonisk og slet ikke til at tage fejl af. Det er også yderst praktisk. Så hvad gemmer der sig så bag dette design?
Ismail Ovacik med modeller

"De nye kølegitre giver den optimale fordeling af køleluft, der er af stor vigtighed for motorydelsen og reduktionen af emissioner", siger Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks.

Volvo FH16-kølergitter

Mens Volvo FH har et enkelt kølergitter med det sekskantede design, har FH16 et design med metal på sort, hvilket skaber en 3D-effekt.

Da de opdaterede Volvo FH- og FH16-lastvogne blev lanceret i 2012, indvarslede nogle få vigtige ændringer en ny begyndelse for flagskibsmodellerne. Med Euro 6-bestemmelserne liggende ude i horisonten var der behov for at bringe lastvognene på linje med markedskravene. Et design til at forbedre køleluften for motoren var en af de store ændringer, som Volvo Trucks' designteam i Gøteborg måtte tænke over.

Da de gik i gang på tegnebrættet, kom de frem til et optimeret design af kølergitrene på begge lastvogne, som forbedrede køleydelsen og luftcirkulationen rundt om motoren. "De nye kølegitre giver den optimale fordeling af køleluft, der er af stor vigtighed for motorydelsen og reduktionen af emissioner", siger Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks. Når man kigger nærmere på designet af kølergitteret på begge lastvogne, er det helt tydeligt at se de store håndværk bag deres design. Hver celle i det sekskantmønstrede gitter er udført individuelt for at fungere så effektivt som muligt, mens selve mønstrene er inspireret af naturens eget gentagne mønster. "Når man skal designe et ikon, så skal man virkelig have fuld opmærksomhed på alle detaljer af vores brand", fortsætter Ismail Ovacik. "Det havde vi hele tiden i baghovedet under vores kreative arbejde på designet af kølergitteret. På grund af størrelsen krævede det faktisk en meget stor indsats at producere dem."

Ismail Ovacik med designs

Design og produktion af de nye kølergitre krævede et meget dygtigt håndværk og stor opmærksomhed på detaljerne.

Selvom de tydeligvis er del af samme familie, er forskellen mellem de to kølergitre markant. Hvor Volvo FH har et enkelt kølergitter med det sekskantede design, har FH16 et design med metal på sort, hvilket skaber en 3D-effekt. "Begge kølergitre er blevet godt modtaget af kunderne, men FH16-kølergitteret har især været populært", siger Ismail.

Det er på mange måder et arbejde født af kærlighed. Man kan nok godt sige, at det er et stykke Volvo-kunst.

Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior

Ismail Ovacik

Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior hos Volvo Trucks har arbejdet i Volvo Trucks i ni år.

Kølergitrene på Volvo FH og FH16 var de første i den nye generation, da de opdaterede lastvogne blev lanceret i 2012. Disse designs dannede skabelonen for dem, der fulgte efter på de andre opdaterede Volvo-lastvognsmodeller.

Ifølge Ismail er FH-kølergitteret et af de største enkeltstående plastværktøjer i lastvognsbranchen. "Det er på mange måder et arbejde født af kærlighed." Man kan nok godt sige, at det er et stykke Volvo-kunst."

Ismail Ovacik

Titel: Chief Designer Exterior hos Volvo Group Truck Technology.
Alder: 37
År hos Volvo: Ni.
Arbejdsplads: det europæiske designstudie hos Volvo Group Trucks Technology i Göteborg, Sverige.

Related News

Design af et fantastisk udsyn

Den nye Volvo FH's sidespejl blev udviklet for at sikre bedre udsyn, men bidrager samtidig til lastvognens identitet....

En ryddelig arbejdsplads

Med sit karakteristiske rene og enkle design er Volvos instrumentbræt en kombination af klassisk skandinavisk stil, funktionalitet og brugervenlighed....

Forbedret aerodynamik – en balancegang

Den forbedrede aerodynamik på den nye Volvo FH har ydet et vigtigt bidrag til, at vores kunder kan forbedre deres indtjening....