Volvo Trucks

Danmark

×

Moderne teknologi – en hjælp i hverdagen

Det begyndte med en rendegraver i 1977. I dag ses alle slags maskiner på gården i Mørkøv på Vestsjælland, hvorfra Jan Slott driver sin entreprenørvirksomhed. En ny Volvo FMX er også en del af maskinparken. Den er servicevogn for virksomhedens aktiviteter.

En rendegraver er nyttig for en ung bilmekaniker, der er flyttet på landet med sin familie. De lokale håndværkere så også en idé med den. Kan du ikke lige grave en rørledning ned her og der, blev Jan Slott spurgt. Snart sad han mere på rendegraveren, end han var mekaniker på den arbejdsplads med landbrugsog entreprenørmaskiner, hvor han var ansat. 

Jan Slott så muligheder i entreprenørbranchen, og i 1979 læste han til kloakmester og sagde farvel til jobbet som lønmodtager og blev entreprenør. Det blev lange og hårde arbejdsdage, men som mekaniker kunne han selv reparere maskinerne og på den måde holde omkostningerne nede. Siden er det gået slag i slag, og der har været rigeligt at bestille. Medarbejdere blev ansat og nye maskiner blev købt. Altid kontant – det er Jan Slotts filosofi. Han vil kunne tåle at ligge stille og vil gerne svare hver sit. 

I dag arbejder Jan Slott hovedsageligt på større projekter. Dem er man i stand til at løfte, takket være en stor maskinpark og dygtige medarbejdere. Opgaverne løses for kommuner på Midt- og Vestsjælland og større private kunder. De små opgaver har man droslet ned på, fordi efterkalkulationer viste, at dem var man mindre god til at tjene penge på.

Jan Slott er især beskæftiget med kloakering i sommerhusområder og i mindre landsbyer på Sjælland. Miljøkravene skærpes, og det betyder arbejde til Jan Slott. Alt dokumenteres – også med fotos. Kvalitetssikring er vigtigt, og gamle kort over rørforbindelser ajourføres med avanceret måleudstyr. Gravemaskinerne kører efter GPS, og ukendte rørforbindelser, tilstoppede drænrør og rørsamlinger registreres med nøjagtig position. Indimellem møder Jan Slott og hans medarbejdere også danefæ fra fjerne tidsaldre. Så er arkæologerne på plads bag gravemaskinen og klar til at udforske jorddyngerne. Et interessant fund kan betyde, at arbejdet sættes i stå og rørforbindelsen kan få en drejning uden om et historisk område.

Den nye Volvo FMX med lastbilkran er fast følgesvend ved Jan Slotts projekter. Den assisterer ved løfteopgaver og medbringer materialer. Lastbilen har aftageligt flaklad, hvilket gør det muligt at køre maskiner ombord på ladet og frem til arbejdspladserne. Entreprenørlastbilen Volvo FMX blev valgt, fordi den har lav indstigningshøjde. Det skåner knæ og ryg. Et stort gode mener chauffør Jens Steen, der er inde og ude af førerhuset mange gange i løbet af en dag. Og Volvos fuldautomatiske gearkasse I-Shift var en anden grund til, at det netop blev en Volvo. Gearkassen reagerer hurtigt, og har en god fremdrift, fremhæver Jens Steen. Volvo FMX er tillige meget manøvreringsdygtig, og det er vigtigt, når man arbejder i de små landsbyer og i sommerhusområder, hvor vejene er smalle og trange. Bakkameraet på den nye Volvo er i den sammenhæng også et stort plus. 

– Chauffør Jens Steen har stået for lastbilens opbygning, og det er der kommet en praktisk lastbil ud af. Det er blevet en arbejdsplads med en god indretning, godt arbejdslys, kasser de rigtige steder og en moderne teknologi, der støtter chaufføren i arbejdet, fortæller Jan Slott. 

Han gør sig i øjeblikket overvejelser om virksomhedens fremtid. 

– Jeg er 61 år og har arbejdet med det, som jeg har haft lyst til, og mine børn skal lave det,  som de har lyst til – de skal ikke føle sig tvungne til at overtage firmaet. Jeg kan stoppe, når det passer mig – sælge virksomheden eller realisere værdierne, slutter Jan Slott.

JAN SLOTT A/S

Branche: Entreprenør.
Etableret: 1979.
Antal medarbejdere: 28.
Opgaver: Større anlægsopgaver, kloakering m.m.