Volvo Trucks

Danmark

×

Fra budcykel til moderne lastbiler

Når gæster ankommer til Midtjydsk Fornikling & Forchromnings hovedsæde i Herning, møder de i receptionen en flot forkromet Long John budcykel med forskellige galvaniserede produkter på ladet. Den er et nostalgisk vidnesbyrd om, hvordan det hele begyndte.
Fra

Direktør Mogens Lundgaard (68) tager imod en varm og solrig dag i maj og byder velkommen. Han har ikke cyklet på den flotte Long John, men han har været en del af
Midtjydsk Fornikling & Forchromings i mange år. Han er på det nærmeste født ind i virksomheden.

Hans far – Vagn Lundgaard - kom til virksomheden i 1946 som værkfører og købte den siden hen i 1952. I 1972 i en alder af bare 24 år overtog Mogens Lundgaard virksomheden, og siden er positionen på det danske marked gradvist blevet udviklet og styrket.

Enhver provinsby med respekt for sig selv havde tidligere en eller flere virksomheder, der kunne overfladebehandle og galvanisere produkter for den lokale håndværksmester, landbruget eller industrien. Antallet er gennem årene reduceret markant, og i dag er der kun et par håndfulde tilbage i hele Danmark. Midtjydsk Fornikling & Forchromning med fabrikker i henholdsvis Herning og Randers er en af dem. Miljøkrav og en hård priskonkurrence har lukket de øvrige.

Mogens Lundgaard så tidligt udviklingen i markedet og sørgede for at investere i den nyeste teknik, der både kunne effektivisere produktionen og opfylde de stadig skrappere miljøkrav til håndtering af den kemi, som er forbundet med de forskellige galverniseringsprocesser. I dag er virksomheden på grund af rettidig omhu den absolut største aktør på markedet. Man har alle relevante miljøcertificeringer og en god dialog med miljømyndighederne.

Uanset om det er den lille dåseåbner, der er fast følgesvend til en dåse torskerogn, eller det er metalben til en designerstol, så har de været i karbad hos Midtjydsk Fornikling & Forchromning. Resultatet er bedre holdbarhed og udseende. I alt har virksomheden 40.000 emner som årligt bliver galvaniseret og overfladebehandlet på virksomhedens otte fuldautomatiske produktionslinjer, der rummer kar med væsker med hver deres funktion.

De tekniske kravspecifikationer til produktionen er Mogens Lundgaard selv i stand til at stille til automatikleverandørerne takket være mange års erfaring og stor teknisk indsigt. Datteren Lotte Lundgaard er i dag teknisk chef i virksomheden, og den tekniske interesse deler far og datter. Svigersønnen Brian Madsen er salgs- og administrationschef i virksomheden og med til at optimere forretningsgangene i den daglige drift.

Midtjydsk Fornikling & Forchromning tilstræber at yde god service. Virksomheden rådgiver og vejleder kunderne om den rette galvaniseringsløsning og fritager tillige kunderne fra besvær med hensyn til transportlogistikken. Produkterne afhentes på kundens adresse af erfarne chauffører i moderne Volvo-lastbiler de fleste af ugens dage, og efter endt overfladebehandling bringes produkterne tilbage til kunden. Så snart produkterne ankommer til fabrikkerne i Herning eller Randers tildeles de en stregkode, så man til alle tider i produktionsprocessen kan se, hvem varen tilhører, hvilken bearbejdning den skal have, produktmængden, ankomsttid, forventet levering m.m. Ekspeditionstiden
bestemmer kunden, og det kan være fra dag til dag, hvis det haster, men standard er fem dages ekspeditionstid.

Midtjydsk Fornikling & Forchromning har valgt at investere i egen vognpark bestående af fem nye tre-akslede trækkere af typen Volvo FH 460. ”Vi ønsker selv at styre transportlogistikken, herved sikrer vi transport til tiden og en skånsom transport af kundens produkter. Samtidig opnår vi mere effektive transporter, fordi vi som regel kører full-load både ud og hjem”, fortæller Mogens Lundgaard. Samtidig er de farverige og velholdte lastbiler og trailere en god mobil reklame for virksomheden, ligesom chaufførerne er gode repræsentanter for virksomheden. De har den daglige dialog med kunden og kan medvirke til at opfylde kundens ønsker og behov. Kundegruppen tæller cirka 600 virksomheder lokaliseret i hele Danmark, Nordtyskland og Sydsverige.

Distributionen er lagt i faste ruter, så kunderne ved, hvornår chaufføren kommer. Lastbilerne pakkes af natpersonalet efter chaufførens anvisninger, så når han kommer tidligt næste morgen, er han klar til at køre med det samme.

”Vi har kørt med Volvo-lastbiler i mange år, og da vi skulle forny vognparken sidste år, var
valget nemt. Vi kender Volvo-kvaliteten, og chaufførerne bifalder valget. Volvo-lastbiler er
et godt værn mod driftstop, fortæller Mogens Lundgaard.

Midtjydsk Fornikling & Forchromning kører normalt med lastbilerne 6-7 år, så har de rundet en million kilometer, og det er ikke til se på dem. Chaufførerne passer godt på dem, og de kører stort set skadesfri. Det giver lav præmie hos forsikringsselskabet, og det tager man gerne med på Hvidelvej i Herning.

Midtjydsk Fornikling & Forchromning

Etableret: 1925
Fabrikker: Herning og Randers
Antal medarbejdere: 90
Opgaver: Overfladebehandlinger: Forkromning, fornikling, el-forzinkning/legeringszink, fortinning m.m.
Kunder: Håndværksmestre, fødevareindustrien, møbelindustrien, bilindustrien m.fl.
Vognpark: Fem tre-akslede Volvo FH 460
Leverandør: Skifter Lastvogn, Herning