Volvo Trucks

Danmark

×

Den teknologiske løsning

Det er altafgørende hele tiden at have opdateret viden om, hvor ens lastvogne er, og præcis hvad de kører med. Det var dette, Ben van Leeuwen fra Frigolanda opnåede.
Lastvogn fra Frigolanda
Frigolandas flåde kører i hele Benelux-regionen, og det er derfor vigtigt at have styr på hver enkelt lastvogn.

Det er altafgørende hele tiden at have opdateret viden om, hvor ens lastvogne er, og præcis hvad de kører med. Det var dette, Ben van Leeuwen fra Frigolanda ville opnå – og han nåede sit mål.

Frigolanda er en international full-service-logistikoperatør inden for frost- og kølevaretransport. Virksomheden har otte afdelinger i Holland, Belgien, Tyskland og Polen og arbejder på et meget konkurrencepræget marked.

– Alle kan tilbyde frysetransport, siger Ben van Leeuwen, gruppeprojektleder hos Frigolanda. – Men hvad nu, hvis du opbyggede din it-platform på en sådan måde, at alle i kæden havde adgang til de samme oplysninger? Så ville du kunne tilbyde merværdi, fordi du kunne tilbyde opdaterede oplysninger gennem hele logistikprocessen. Dine kunders kunder ville vide hvad, hvornår, hvor og hvor meget de ville få leveret. Og de ville vide det en dag tidligere, så de kunne sælge det tidligere. Det var min mission, og det var det, vi begyndte at arbejde på for fem år siden. Volvo Dynafleet spiller en vigtig rolle i denne proces. Det udgør forbindelsen mellem vores systemer, disponenterne, chaufføren, forhandleren og lastvognen. 

Frigolanda blev grundlagt i 1986 og tilbød i starten kun lagring af frost- og kølevarer. I 2003 begyndte virksomheden at indse, at den kunne forbedre sine ydelser endnu mere ved at tilbyde et fintmasket distributionsnetværk. I dag driver Frigolanda hele forsyningskæden for sine kunder. De fleste af de varer, der skal transporteres, kommer fra virksomhedens egne lagre. Desuden modtager Frigolanda varer til videreforsendelse fra et antal faste partnere.

Vi er nu gået helt over til Volvo, for vi mener, at deres kerneværdier passer nøje sammen med vores egne.

Virksomhedens lastvogne transporterer herefter varerne til grossister og distributionscentraler via et fintmasket netværk. I Benelux-området foregår det med Frigolandas egen flåde på 28 lastvogne. 

– Selvfølgelig har vi en fleksibel tilgang til vores ydelser. Men netop fordi konstant opdateret information er så afgørende for vores samlede omkostningsstyring, prøver vi at holde mest muligt under eget tag. Man skal nemlig have mere og mere avanceret kommunikationsteknologi i lastvognene for at kunne bevare et overblik over hele processen.

For fem år siden var 50 % af Frigolandas lastvogne fra Volvo, mens resten var et andet mærke.

– Vi er nu gået helt over til Volvo, for vi mener, at deres kerneværdier passer nøje sammen med vores egne. Volvo Trucks står for sikkerhed, bæredygtighed og innovation, og det er værdier, vi selv sætter højt. Desuden giver Volvo Trucks os service, der dækker det hele. Det er noget, vores kunder forventer af os, så vi mener sådan set, vi har ret til at forvente det samme af vores leverandører. Vi vil nøjes med at have ét telefonnummer, som dækker heler vores transportforretning og alle de ydelser, der følger med. Og her har vi fået en god partner i vores Volvo-forhandler. 

Der er tale om meget vidtgående service, for forhandleren har også ansvaret for logistikken i hele Frigolandas køretøjsflåde. Inklusive anhængere, kølemotorer og endda lastvogne af andre mærker. Mens Frigolanda holder et skarpt øje med sine kunders logistik, bruger Volvo-forhandleren Dynafleet til at overvåge virksomhedens lastvogne i realtid. Det er derfor forhandleren, som afgør, hvornår en lastvogn har brug for vedligeholdelse, og hvornår den skal kaldes ind. 

– Det er ikke nødvendigvis på et af forhandlerens egne værksteder, forklarer van Leeuwen.

– Nogle gange er det lettere at få lastvognen serviceret et andet sted, hvis det passer bedre med vores tidsplan. Dén type koordinering kræver naturligt nok et effektivt partnerskab.

En af de bedste ting ved Dynafleet er grafikken, som gør det let for chaufføren at tolke oplysningerne.

Dynafleet spiller en stor rolle hos Frigolanda, og van Leeuwen forklarer, at det fungerer som forbindelsesled mellem virksomhedens systemer og lastvogne. Frigolanda har nu installeret Dynafleet i alle sine køretøjer, inklusive de sidste lastvogne af et andet mærke. Ud over at holde styr på de KPI'er, Frigolanda skal bruge til at følge sine chauffører, fungerer Dynafleet også som overvågningssystem. Det registrerer køretider og henter fartskriverdata. Og det har sparet masser af tid. Virksomheden bruger ikke alle disse data, men vælger i stedet et bestemt tema, som der skal fokuseres på i hver periode.

– Naturligvis holder vi hele tiden øje med brændstofforbruget. En af de bedste ting ved Dynafleet er i mine øjne grafikken i appen. Den gør det let for chaufføren at tolke oplysningerne. Vi bruger Volvos kursusfaciliteter til yderligere overvågning og til at overholde kravene om lovpligtig chaufføruddannelse. Faktisk har vi gjort dette for samtlige medarbejdere for at øge den indbyrdes forståelse og tillid. Når alt kommer til alt, er det jo det, det handler om. 

 

Frigolanda

Grundlagt i 1986. Er siden vokset til full-service-logistikoperatør inden for temperaturstyret transport med otte afdelinger i Holland, Belgien, Tyskland og Polen. Virksomhedens samlede lagerkapacitet er 80.000 paller. Ud over lager og distribution tilbyder Frigolanda merværdiskabende logistikydelser i hele Benelux-regionen. Alle afdelinger er som minimum IFS-certificerede. Frigolandas afdeling i Polen er landets eneste med både BRC- og IFS-certificering. Frigolanda er stærk inden for avanceret it og kan derfor tilbyde sine kunder de bedste logistikløsninger.

Ejere: H. van Leeuwen og R. Teeuwen
Medarbejdere: 160, heraf 30 chauffører