Volvo Trucks

Danmark

×

Nordlys

Volvo Trucks' forlygtedesign er inspireret af is. Seniordesigner Maria Balthammar fortæller, hvordan en af de mest karakteristiske detaljer på en Volvo-lastvogn fik sin form fra naturen.
Volvo-forlygte
Det ikoniske design på Volvo Trucks' forlygter er inspireret af, hvordan isen ser ud og føles.

Når det svenske landskab dækkes af sne og is hver vinter, ser alting anderledes ud.
– Om vinteren kommer lyset tilbage, siger seniordesigner Maria Balthammar fra Volvo Trucks. – Det forandrer det, vi kender, og der opstår nye former. 

Volvo Trucks’ forlygter synes at være vokset direkte ud af det frosne landskab. Det ikoniske design er inspireret af, hvordan isen ser ud og føles.

– Hos Volvo Trucks arbejder vi altid på at simplificere designet, forklarer Maria Balthammar.
– Vi spørger os selv: »Hvordan kan vi forenkle dette design og gøre det endnu klarere og tydeligere?« Det er derfor, naturen er så stor en inspirationskilde for os.

Der er noget mælkeagtigt, nærmest som en gletsjer, over forlygtens karakteristiske V-formede kørelys, som viser, at lastvognen er i bevægelse. Resten af lygteglasset er klart som tynd, nydannet is på en sø. 

Designet betyder, at man øjeblikkeligt kan genkende en Volvo-forlygte i trafikken. – Forlygterne på de fleste køretøjer er vandrette med matteret inddækning, så det er svært at se, hvad der sidder inde under skallen, siger Maria Balthammar. – Men Volvo-forlygten er anderledes. Den gennemsigtige inddækning betyder, at hver enkelt komponent i lygten er synlig. Og den lodrette form, som markeres af kørelyset, giver den en unik kontur. Når du ser forlygten på en Volvo-lastvogn, ved du med det samme, at det er en Volvo.

Vi undersøger hele tiden, hvordan lys kan forbedre chaufførens arbejdsdag og øge sikkerheden.

At skabe et stærkt design handler lige så meget om praktiske hensyn som om at finde en smuk og karakteristisk form.

– Lastvognskomponenter skal se godt ud, men designets dele skal også være robuste, forklarer Maria Balthammar. 

– En forlygte skal designes til at kunne åbnes, når man skal skifte en pære eller en LED. Lastvognen skal også kunne klare ekstrem varme og kulde, og det er man nødt til at huske på for hver eneste komponent. For når temperaturen ændrer sig, udvider materialerne sig eller trækker sig sammen, og det kan give mellemrum mellem de enkelte komponenter, siger hun.

For at give robusthed og samle lygtens dele i én helhed fandt designteamet hos Volvo Trucks inspiration i et andet naturfænomen – lagdeling.

Hvordan kan man bevare den samme styrke og form, når tingene trækker sig sammen og udvider sig? I naturen er strukturer ofte lagdelte, og det er dét, der gør dem stærke. I denne lygte samles de lagdelte elementer i én helhed. 

Forlygterne er altafgørende for sikkerheden, især i den barske nordiske vinter, når dagene er korte, og chaufførerne ofte skal køre i mørke. Derfor vil lygterne fortsat være et område, hvor designerne hos Volvo Trucks skaber nye banebrydende designs.

–De nye LED-teknologier giver nye muligheder, afslutter Maria Balthammar. – Vi undersøger hele tiden, hvordan lys kan forbedre chaufførens arbejdsdag og øge sikkerheden. Den rette type lys kan for eksempel gøre dig mere opmærksom. Der er mange muligheder.

Maria Balthammar

Titel: Seniordesigner hos Volvo Trucks
Alder: 41
År hos Volvo: 6.