Trucks

Hvornår skal du investere i flådestyringstjenester?

Markus Fabiansson
2023-10-09
Teknologi og innovation Driftstid Brændstoføkonomi
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Jo større en lastbilflåde er, jo mere værdifuld bliver et effektivt flådestyringssystem. Men hvor stor skal en flåde være, før den bliver en nødvendig investering? Bør man også kigge på flådestyringstjenester, hvis man har en mindre flåde?

Generelt er der sammenhæng mellem flådens størrelse og viljen til at investere i flådestyringstjenester. Jo større flåden er, jo mere kompleks er driften, hvilket betyder, at der opnås de største gevinster. Mindre virksomheder har ofte sværere ved at retfærdiggøre investeringen og fortsætter med at styre deres flåder manuelt. Men derved kan de gå glip af mange af fordelene ved moderne flådestyringstjenester.

"Enhver virksomhed med mere end én lastbil skal arbejde med flåde- og transportstyring, hvilket på overfladen handler om at sikre, at lastbiler, trailere og varer er, hvor de skal være, når de skal være der," siger Markus Fabiansson, der er leder for serviceydelser hos Volvo Trucks.

"Men i branchen i dag omfatter det også analyse af køreteknikker og brændstofeffektivitet, koordinering af service, vedligeholdelse og reparationer af køretøjer for at maksimere tilgængeligheden samt sikre lovoverholdelse og at den rigtige chauffør og den rigtige lastbil bruges til den rigtige opgave. Det kan være meget vanskeligt og tidskrævende at styre alt dette via manuelle processer."

Hvordan digitalisering og datadrevet indsigt har ændret flådestyringstjenester

 

I de senere år har digitale værktøjer forbedret funktionerne til flådestyring og omfanget af tilgængelige tjenester. De gør det muligt at indsamle og behandle data i realtid, som kan hjælpe med at strømline den daglige transportdrift og reducere papirarbejde og administration. Data kan for eksempel automatisk downloades fra en lastbils fartskriver og integreres med andre systemer: f.eks. som en chaufførs arbejdstid til lønsystemet. Dette kan spare transportvirksomheder for timers arbejde og administration.

Digitale flådestyringstjenester giver også adgang til store mængder detaljerede oplysninger – hvilket giver bedre indsigt i, hvordan en flåde fungerer. For eksempel er der digitale løsninger, som kan overvåge brændstofforbrug og chaufføradfærd og bruges til at identificere mønstre og forbedringsområder. På samme måde kan digitale løsninger vise CO2-emission – noget der i stigende grad efterspørges af transportindkøbere, vognmænd og myndigheder.

Det betyder, at flådestyringstjenester ikke længere kun har værdi i forbindelse med sporing af lastbiler i store flåder. De kan bidrage til enhver virksomhed – stor som lille.

Flådestyringsværktøjer kan forenkle administrationen samt forbedre serviceplanlægningen og reducere brændstofforbruget. Det kan være meget vanskeligt at styre alt dette via manuelle processer.

Kan en vognmandsforretning være for lille til flådestyringstjenester?

Implementering af et flådestyringssystem er tids- og omkostningskrævende. Ikke kun for tjenesterne selv, men også for at sikre, at de rigtige kompetencer er tilgængelige til at analysere de data, de genererer. Men investeringen kan indtjenes gennem forbedret uptime og produktivitet samt reducerede omkostninger og brændstofforbrug.

De potentielle gevinster er højere for større flåder, men Markus har set, at disse fordele kan opnås for alle transportvirksomheder, uanset flådestørrelse. "Selv en selvkørende vognmand med en enkelt lastbil kan bruge flådestyringsværktøjer til at få mere kontrol over sit køretøj. Det kan stadig levere nyttige data, der kan hjælpe med til at strømline administrationen, forbedre serviceplanlægningen og reducere brændstofforbruget."