Trucks

Volvo Trucks' nye chaufførsupportsystemer øger sikkerheden markant

Bedre trafiksikkerhed og arbejdsmiljø for chaufførerne. Det er målene, nu hvor Volvo Trucks introducerer de nye chaufførsupportsystemer, der er baseret på Volvo Dynamisk Styring – en prisvindende innovation, der på banebrydende måde hjælper med styringen af tunge lastvogne.
Volvo Dynamisk Styring

"Volvo Dynamisk Styring har virkelig revolutioneret chaufførens arbejde bag rattet. Bedre retningsstabilitet, lettere manøvrering og højere komfort har reduceret risikoen for trafikulykker og skader på grund af overbelastning. Nu bygger vi videre på vores succes med nye funktioner, der hjælper med at gøre trafikmiljøet endnu mere sikkert.

Dette er helt i overensstemmelse med vores vision om, at ingen Volvo-lastvogne nogensinde skal være involveret i en trafikulykke. Disse funktioner blev udviklet for at hjælpe chaufførerne med at undgå nogle af de mest almindelige former for ulykker, der er identificeret via vores ulykkeforskningsprogram", fortæller Carl Johan Almqvist, trafik- og produktsikkerhedschef hos Volvo Trucks.

Ved at integrere Volvo Dynamisk Styring med andre systemer til øget komfort og sikkerhed har Volvo Trucks udviklet to chaufførsupportsystemer til forebyggelse af ulykker: Volvo Dynamisk Styring med stabilitetsassistent og Volvo Dynamisk Styring med aktiv sporassistent.

Registrerer udskridning, inden det sker

"Forestil dig, at du kører på en våd, glat vej, og du pludselig mærker, at bagenden af lastvognen begynder at miste vejgrebet. Inden det udvikler sig til en udskridning, styrer du let i den modsatte retning, indtil faren er drevet over. Det er nøjagtigt sådan Volvo Dynamisk Styring med stabilitetsassistent fungerer. Den store forskel er, at systemet kan opdage, når der er risiko for en ulykke og hjælpe med at stabilisere køretøjet, inden du overhovedet selv bemærker, at der er ved at ske noget", forklarer Carl Johan Almqvist.

Reducerer risikoen for at køre af vejen og for at køretøjet utilsigtet begynder at forlade sin vognbane

Den næste nyskabelse inden for sikkerhed, Volvo Dynamisk Styring med aktiv sporassistent, giver chaufføren en hjælpende hånd, når systemet registrerer, at lastvognen viser tegn på, at den nærmer sig vognbanemarkeringen. Med en let drejning af rattet i den rette retning og en let vibration i rattet advares chaufføren og får hjælp til at styre lastvognen tilbage i vognbanen.

Justerer ratmodstanden til de individuelle behov

I tillæg til de to nye chaufførsupportsystemer introducerer Volvo Trucks en længe ventet funktion, der gør det muligt at justere ratmodstanden individuelt i lastvogne, der er udstyret med Volvo Dynamisk Styring.

"Alle chauffør har hver sin opfattelse af, hvor let eller tungt styretøjet skal være. Nu kan den enkelte chauffør justere ratmodstanden, nøjagtigt som han eller hun vil have den, så kørslen bliver så komfortabel, afslappet og sikker som muligt. Det er en virkelig praktisk funktion, ikke mindst for lastvogne, der ofte har forskellige chauffører", siger Carl Johan Almqvist.

Fakta om de nye funktioner

  • Volvo Dynamisk Styring er udviklet til automatisk at kompensere for ujævnheder i vejen og fjerne vibrationer og udefra kommende bevægelser af rattet. Ved kørsel med lav hastighed reduceres ratmodstanden med omkring 75 procent - en kæmpestor fordel under bakning og præcisionskørsel. Rattet vender automatisk tilbage til neutral position, lige så snart chaufføren letter grebet om rattet. Ved høje hastigheder bevarer lastvognen retningen selv på dårlige overflader og i stærk sidevind. Denne teknologi er baseret på, at lastvognens hydrauliske servostyring assisteres af en elektronisk styret elmotor, der hele tiden tilpasser styretøjet og giver ekstra drejekraft, når der er behov for det.
  • Volvo Dynamisk Styring med stabilitetsassistent. Her arbejder Volvo Dynamisk Styring sammen med lastvognens elektroniske stabilitetskontrolsystem. Sensorer overvåger hele tiden lastvognens bevægelse, og hvis der registreres den mindste tendens til udskridning, aktiveres systemet og sørger for en let korrektion i rattet som en hjælp til, at chaufføren kan styre i den modsatte retning og dermed stabilisere lastvognen.
  • Volvo Dynamisk Styring med aktiv sporassistent. Her arbejder Volvo Dynamisk Styring sammen med lastvognens sporassistent ved hastigheder over 55 km/t. Systemet overvåger lastvognens position ved hjælp af kameraer. Når det registrerer, at lastvognen risikerer at køre ud af den aktuelle bane, aktiveres styretøjet og hjælper chaufføren med at komme tilbage i den oprindelige retning. Hvis der er brug for ekstra hjælp, advares chaufføren ved hjælp af små vibrationer i rattet i stedet for en advarselslyd.
  • Volvo Dynamisk Styring med personlige indstillinger. Individuel justering af ratmodstanden til let og komfortabel kørsel.

Link til billeder i høj opløsning: https://bit.ly/2klZBsw