Trucks

Volvo Trucks og Boliden samarbejder om indsættelse af elektriske lastbiler til underjordisk minedrift

Volvo Trucks og mineselskabet Boliden går nu sammen om at implementere elektrisk lastbiltransport i underjordiske miljøer
Volvo Trucks og Boliden samarbejder om indsættelse af elektriske lastbiler til underjordisk minedrift
Volvo Trucks og Boliden samarbejder om indsættelse af elektriske lastbiler til underjordisk minedrift

Den svenske minekoncern Boliden er ved at blive en af de første i verden, der begynder at bruge batteri-elektriske lastbiler til tung underjordisk transport fra 2023. I underjordiske miljøer kan brug af elektriske lastbiler give flere store fordele – herunder fravær af udstødningsemissioner, større arbejdssikkerhed og et mere roligt arbejdsmiljø.

 

Mineindustrien gennemgår i disse år hurtige forandringer, hvor mange aktører skifter til mere bæredygtige produktionsmetoder for at give udvindingen af metaller et lavere klimaaftryk. Lige som i mange andre miner er udstødningsgasser fra dieselmotorer ansvarlige for størstedelen af CO2-udledningen i Bolidens underjordiske miner. Virksomheden har forpligtet sig til at reducere sine CO2-udledninger med 40 % inden 2030*, og for at Boliden kan nå disse klimamål, vil elektrificering af transporterne spille en afgørende rolle.

 

Den nye samarbejdsaftale mellem Boliden og Volvo Trucks betyder, at to tunge, elektriske Volvo-lastbiler skal indsættes i Bolidens Kankberg-mine uden for Skellefteå i det nordlige Sverige. Hvis alle lastbiler i minen bliver elektrificeret, vil CO2-udledningen fra minen kunne reduceres med mere end 25 %.

 

“Dette er et spændende samarbejde i et miljø med meget hårde krav; stejle stigninger, tung belastning og fugtig luft, der slider på køretøjerne,” fortæller Jessica Lindholm, projektleder hos Volvo Trucks. ”Samarbejdet med Boliden vil give os værdifuld viden om elektriske lastbilers ydeevne, når de køres under jorden, og give svar på spørgsmål om, hvordan drivline og batterier påvirkes. Reduceret CO2-udledning fra minetransport betyder også, at vi indirekte vil reducere vores egen CO2-udledning, idet mineindustriens råvarer jo bruges ved produktion af vores lastbiler”, fastslår hun.

 

Den første elektriske lastbil, der indsættes i Kankberg-minen, er en Volvo FH Electric. Den skal bruges til at transportere ankerbolte til sikring af klippesider samt andet udstyr ned i minen. Den sættes i drift i løbet af 2023, og baseret på erfaringerne med den første lastbil vil endnu en Volvo FH Electric blive sat i drift senere og brugt til underjordisk transport af klipper og malm.

 

“Vi ser samarbejdet med Volvo som en fantastisk mulighed for at skubbe el-teknologien fremad og samtidig lære, hvordan vi tilpasser vores udvinding af metaller til en overgang mod fossilfri underjordisk transport. En stor fordel ved lastbilerne er, at de vil bidrage til en mere bæredygtig minedrift, både hvad angår emissioner samt arbejdsmiljøet for vores medarbejdere”, udtaler Dennis Forslund, projektleder hos Boliden.

 

“Desuden vil den samlede mængde energi, vi forbruger i minen, blive lavere, da elektrisk drift er mere energieffektivt end dieseldrift, og det samtidig er muligt at regenerere en stor del af den elektricitet, der kan producers ved motorbremsning på nedkørslerne.”

 

Volvo Trucks tilbyder branchens bredeste udvalg af elektriske lastbiler med serieproduktion af seks elektriske lastbilmodeller og er markedsleder inden for tunge elektriske lastbiler i Europa og USA. Virksomhedens elektriske lastbiler kan dække mange forskellige transportbehov, lige fra distributions- og renovationskørsel i tæt bebyggede områder til tung regional transport og entreprenørkørsel. Volvos mål er, at 50 % af de nye lastbiler, der sælges i 2030, skal være elektriske.

 

Om Boliden

Boliden er en metalvirksomhed med fokus på bæredygtig udvikling. Vores rødder er nordiske, vores marked er globalt. Vores kernekompetencer ligger inden for områderne efterforskning, minedrift, smeltning og genanvendelse af metaller. Boliden har ca. 6.000 medarbejdere og en årlig omsætning på ca. SEK 85 mia. Aktien er noteret i Large Cap-segmentet på NASDAQ OMX Stockholm.


LINK til billeder i høj opløsning

For yderligere information kontakt venligst

Volvo Danmark A/S
Joakim Nilsson
Forretningsudviklingschef - Zero Emissions
E-mail: joakim.jn.nilsson@volvo.com 
Telefon: 61 82 78 98

 

Jan Hjørne-Larsen
Marketing- og CRM Manager
E-mail: jan.hjorne-larsen@volvo.com
Telefon: 22 37 26 94

 

Volvo Trucks leverer komplette transportløsninger til professionelle og krævende kunder. Virksomheden kan levere en komplet serie af mellemstore og tunge lastbiler gennem et stærkt forhandlernetværk med 2.300 servicepunkter i mere end 130 lande. Volvos lastbiler bliver produceret på produktionsanlæg i 12 lande verden over. I 2023 leverede Volvo mere end 145.000 lastbiler på verdensplan. Volvo Trucks er en del af Volvo Group, en af verdens førende producenter af lastbiler, busser og entreprenørudstyr samt marine- og industrimotorer. Koncernen leverer desuden finansierings- og serviceløsninger. Volvo Trucks arbejde er baseret på kerneværdierne kvalitet, sikkerhed og miljø.