Trucks

Hvordan påvirker den nye fartskriverforordning for tunge lastbiler i Europa mig?

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 min
Chaufførens verden
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

1. generation intelligente fartskrivere har været obligatoriske i alle nye tunge lastbiler siden juni 2019. Nu indfører EU yderligere regler, som vil kræve, at 2. generation fartskrivere skal monteres fra august 2023.

Her er en forklaring på, hvad du skal vide om EUs nye fartskriverforordning, og hvad det betyder for dig som chauffør. Lad os starte med at se på, hvorfor EU besluttede at indføre de nye regler i det hele taget.


Større sikkerhed og professionalisme i branchen

Hovedmålet med disse regler er at øge sikkerheden, reducere risikoen for manipulation med fartskriverdata samt sikre, at chaufførerne får tilstrækkelig med hvile mellem arbejdsopgaverne og i perioder med lange køretider.


De nye regler vil gøre det lettere for dig at blive kontrolleret og at komme frem til din destination i god tid. Myndighederne i alle EU-lande vil kunne udføre fjernkontrol, og forudsat at dine fartskriverdata er i orden, og intet vækker mistanke om urent trav, vil du kunne fortsætte din kørsel uden at blive stoppet. Dette er en vigtig grund til at sikre dig, at du ikke har nogen overtrædelser. Eksisterende køretøjer med gamle fartskrivere kan stadig blive underlagt vejsidekontrol, så korrekt brug af alle fartskrivere er stadig ekstremt vigtigt.

 

Tidligere har nogle chauffører og lastbilejere været kendt for at manipulere med fartskriverdata for at undgå at overholde chaufførernes køre-/hviletidsregler. EUs regler er udformet til at gøre dette meget sværere og samtidig undgå at genere og forsinke dem, der overholder reglerne. 

 

Hvad går den den nye fartskriverforordning ud på?

1. generation af de intelligente fartskrivere har været obligatoriske i alle nye lastbiler siden 15. juni 2019. Ifølge EUs seneste forordning skal der monteres 2. generations fartskrivere i alle nye lastbiler over 3,5 tons totalvægt fra 21. august 2023. Inden udgangen af 2024 skal alle gamle analoge og digitale fartskrivere (undtagen 1. generation af de intelligente fartskrivere) i lastbiler, der bruges ved grænseoverskridende kørsel, udskiftes. Og inden august 2025 skal alle 1. generations intelligente fartskrivere, der bruges ved grænseoverskridende kørsel, være opgraderet.

De vigtigste funktioner, der introduceres med 2. generation fartskrivere er, at de kan kontrollere grænseoverskridende trafik via et satellitpositioneringssystem, og de kan kontrollere tidspunktet og stedet for lastning og losning.

 

Din intelligente fartskriver vil også være i stand til at kommunikere med det lokale politi, som vil være i stand til eksternt at kontrollere dine fartskriverdata uden at skulle stoppe dit køretøj. Hvis der ikke registreres problemer, skal myndighederne slette dataene inden for tre timer.

 

Planlægger din tur til at opfylde den nye fartskriverforordning

Den nye fartskriverforordning betyder, at der aldrig før har været så vigtigt at planlægge turen. Planlægning af turen hjælper dig reelt med at blive en bedre chauffør, hvilket betyder, at din tur bliver mere behagelig og giver dig mere kontrol. Her kan du downloade en guide, der kan forklare, hvordan du styrer din tid effektivt, og den kan også hjælpe dig med at overholde reglerne. Det omfatter:

  • Tip til, hvordan du når frem til din destination til tiden
  • Måder, hvorpå du kan gøre din tur i lastbilen mindre stressende
  • Hvad du skal gøre, hvis du er ved at løbe tør for køretid, og den næste rasteplads er fuld

Få mere at vide om den nye fartskriverlovgivning for lastbiler