Trucks

Bert Johansson
2022-03-24
4 min
Brændstofbesparelse
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Sådan kan god vedligeholdelse af køretøjet reducere dit brændstofforbrug

En velholdt lastbil er en brændstoføkonomisk lastbil. Her er nogle eksempler på områder, hvor regelmæssig vedligeholdelse vil holde dit køretøj i god stand og forhindre unødvendige stigninger i brændstofforbruget.

Brændstof af højere kvalitet kører længere

Brændstoffets egenskaber kan variere, og det kan påvirke både lastbilens brændstoføkonomi og brændstofsystemets pålidelighed. Forskellen i brændstofforbrug kan være helt op til fem procent afhængig af brændstofkvaliteten. Brug af brændstof med et svovlindhold højere end ti ppm kan også beskadige motoren og udstødningsgassernes efterbehandlingssystem. Brug derfor altid det korrekte brændstof, som producenten har specificeret.


Hold dine partikelfiltre rene med fri gennemstrømning.

Lastbiler med Euro 6-motorer er udstyret med et partikelfilter, også kaldt et dieselpartikelfilter (DPF), der fjerner sod fra udstødningsgasserne for at overholde den nuværende Euro 6-emissionslovgivning. Forkert vedligeholdelse kan dog forøge brændstofforbruget med op til to procent. Det kan også forårsage øget motorslitage, større emissioner, der overstiger Euro 6-normerne, skader på partikelfilteret samt uplanlagt nedetid.

For at undgå dette skal du altid bruge korrekt brændstof og smøreolie som specificeret af producenten. Ellers risikerer du at tilstoppe og beskadige dieselpartikelfilteret. Partikelfilteret bør også renses regelmæssigt efter den procedure, som producenten har anvist.


Hold olietemperaturen helt rigtig

At køre med den korrekte olietemperatur i gearkassen sænker friktionen og har en positiv effekt på din brændstoføkonomi. Ved temperaturer på op til 20° C (og inden køretøjet har kørt i længere tid – ca. en time) opvarmes olien af en oliekøler, som sparer op til 0,3 procent brændstof. I varmere klimaer forhindrer gearkassens oliekøler, at gearkasseolien bliver overophedet, hvilket reducerer slitagen på gearhjulene.

 Det er vigtigt at bruge den anbefalede oliekvalitet med korrekt viskositet og tykkelse. Dette gælder også for motor- og bagtøjsolie.


Hold øje med luftlækager

Når der opstår en lækage i bremsernes trykluftsystem, kan brændstofforbruget stige med op til to procent afhængigt af lækagens størrelse. Det skyldes, at lækagen får kompressoren til at arbejde, hvilket kræver cirka 15 hk fra motoren. Der er altid en vis lækage fra trykluftsystemet, f.eks. når lastbilen er parkeret natten over eller i de ugentlige hvileperioder. Men hvis en betydelig mængde luft går tabt selv under kortere pauser, tyder det på, at der er en større lækage. Risikoen for lækage er særlig høj på trykluftkoblingerne til påhængskøretøjer.


Sørg for, at hjulene er indstillet korrekt

Forkert indstilling af for- og bagaksler giver ustabil styring og øget luftmodstand. På en normal trækker kan dette øge brændstofforbruget med op til tre procent. Merforbruget er endnu højere, hvis trailerens aksler heller ikke er indstillet korrekt. Hvis ingen af påhængskøretøjets aksler er justeret korrekt, kan brændstofforbruget blive væsentligt højere.


Kør altid med korrekt dæktryk

For lidt lufttryk i dækkene øger rullemodstanden, hvilket igen fører til højere brændstofforbrug. Tests viser, at dæktryk på blot én bar for lavt kan øge brændstofforbruget med to procent. Det kan også reducere dækkets levetid med ca. 20 procent.


Hver af disse få procenter kan hurtigt føre til en betydelig meromkostning, og sammenlagt kan de reduceredin bundlinje en hel del. Det er blot endnu en godt argument for at få udført regelmæssig service.


Læs mere om Volvo Trucks' serviceydelser.