Trucks

Michael Gudmunds
2022-05-27
4 Mins
Elektromobilitet
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Sådan kan en god planlægning hjælpe en elektrisk lastbil med at nå længere

Når du investerer i elektriske lastbiler, er det vigtigt at planlægge dine ruter og aktiviteter. Hvis det gøres effektivt, kan dette hjælpe med at lave en glidende overgang og udvide en elektrisk lastbils rækkevidde.

Elektriske lastbiler byder på en masse fordele – nemlig renere, mere støjsvag transport med lavere emissioner og lavere vibrationer, hvilket ikke kun er godt for miljøet, men også skaber en mere behagelig arbejdsplads for chaufføren. Og den elektriske version leverer alt dette, mens den stadig har den samme kraft og køreevne som dieselversionen. Der er dog nogle begrænsninger såsom begrænset batterikapacitet og behovet for at planlægge opladningstider. Men god ruteplanlægning kan hjælpe med at afbøde – og endda overvinde – nogle af disse udfordringer.


Det første skridt
 er at evaluere dine nuværende ruter og behov. Hvor tung er den last, du transporterer, hvor lang er køreturen, hvad er topografien på hver rute? Alle disse faktorer vil påvirke, hvor meget energi du har brug for, og hvor langt du kan køre.

Det andet trin er at beregne, hvornår og hvor du får brug for mere energi, og hvilke muligheder der er for at genoplade.

Tid og sted: Planlægning af opladning

Opladning om natten anbefales altid, hvor det er muligt, da dette er den mest omkostningseffektive måde at oplade et køretøj på og betyder, at du starter din dag fuldt opladet. Hvis du kører en rute med korte til mellemlange afstande og mellemstore energibehov – som f.eks. renovationskørsel eller distribution – så kan en opladning natten over være nok.

Er der tale om længere ruter, skal du identificere, på hvilket tidspunkt dit køretøjs batteri sandsynligvis er ved at løbe tør, og derefter implementere et opladningsstop i ruteplanen. Dette kan involvere installation af en hurtigoplader på et af dine steder eller brug af en offentlig oplader, som der er et stigende antal af på mange markeder.

For at minimere tabt tid er de bedste tidspunkter at lade op, når køretøjet allerede holder stille, såsom af- og pålæsning, eller når chaufføren holder pause. En hurtigoplader kan lade en lastbil helt op på kun 90 minutter, men det er også muligt, at et meget kortere opladningsstop vil give nok energi til at fuldføre ruten.

At finde den optimale ruteplan kan indebære, at du skal omarrangere dine stop, så køretøjerne når ladestanderen, når batteriet er tæt på at være afladet, eller når chaufføren skal have en bestemt pause.


Smart planlægning skaber nye muligheder

Med strategisk placerede opladere kan en elektrisk lastbil tilbagelægge meget længere afstande. Dette er nemmere at opnå, når køretøjet kører på en fast rute. For eksempel vil det at have en hurtigoplader installeret på stedet på en byggeplads gøre det muligt for en elektrisk lastbil nærmest at køre døgnet rundt.

Elkøretøjer kan bruges til regional transport. Dette er allerede gjort i dag med lastbiler med en totalvægt på op til 60 tons, og det er gjort muligt ved at installere hurtigopladere i hver ende af ruten.


Det bliver kun nemmere at skifte til elektrisk

I takt med at kapaciteten af lithium-ion-batterier fortsætter med at forbedres, vil udvalget af elektriske lastbiler også blive bedre, hvilket igen vil gøre det muligt for dem at køre flere ruter. Antallet af offentlige ladestandere vokser også hurtigt, og det forventes at vokse endnu hurtigere, efterhånden som myndighederne i stadig flere lande tilbyder incitamenter og tilskud til at investere i elektrisk transport.

Alle disse tendenser vil betyde større fleksibilitet og lethed, når det kommer til ruteplanlægning og gøre det muligt for elektriske lastbiler at køre flere og flere ruter. Det er en del af årsagen til, at antallet af elektriske lastbiler forventes at vokse hurtigt i de kommende år. Men med den eksisterende teknologi og infrastruktur har elektriske lastbiler allerede meget at byde på, hvis du har den rigtige plan.

 

Er du interesseret i at føje elektriske lastbiler til din flåde? Find flere oplysninger her.